Címkék

Napjaink

Manapság szinte mindennek van saját napja, világnapja, emléknapja. Ezekről szól ez a blog.

Friss topikok

A béke világnapja

2008.01.01. 00:00 | foreigner | Szólj hozzá!

Címkék: béke szeretet

Béke. Szép szó. Már gyermekkoromban tanították, hogy ez fontos. Igaz, nekem még a kommunizmus építésének részeként tartották számon. Akkoriban a béke az elnyomók hatalma alatt állt. Általános iskolában a Béke Raj tagja voltam. Ez egyébként az osztályunkat jelentette. Örsvezető is voltam persze, mert mért maradnék ki pont ebből?

Béke. Mit lehet írni a békéről? Mindenkinek van véleménye, de valahogy mégsem tudjuk pontosan megfogalmazni pontosan, hogy mit is jelent ez. Azt hiszem a béke olyan, mint az egészség, az idő vagy a szeretet. Csa akkor vesszük észre a fontosságát, amikor elveszítjük. A béke számomra csak egyszerűen nyugalmat jelent. Mikor nincsenek háborúk, nincsenek viszályok, nincs bűnözés és konfliktusok.

Ma nincs béke. Sehol. Emberek lőnek más emberekre. Férfiak vernek nőket, nők csapnak be férfiakat. Anyák ölik meg saját csecsemőiket, apák erőszakolják meg saját lányaikat. Politikusok hazudnak a népnek, a nép tombol az utcákon a vezetőik ellen. Ez nem béke. Béke ott van, ahol az emberek - saját jól felfogott érdekükben - képesek csendben, nyugodtan egymás mellett, egymást segítve élni. Azt hiszem mindenkiben belül kezdődik a béke. Vagy nem. Azok, akik képtelenek szeretni, mert sosem kaptak igaz szeretetet, azok sosem élhetnek békében. Magukkal sincsenek kibékülve, hát hogy lennének másokkal?

Szeretni kell, ennyi az egész. Megfogni egymás kezét és szeretni. Szeretni teljes, tiszta szívből. Csak ez változtathatja meg a világot. Önzetlenül, igazán. Ha arra is lusták vgyuk, hogy felemeljük a szenvedő fejét és rámosolyogjunk, akkor nincs esélyünk. Mi magunk fogjuk elpusztítani a bolygót csupa önzésből, félelemből. Szeretni kell. Mindig, mindenkor. Magunkat és másokat is. És gyakran ki kell mondani, hogy mit érzünk, mert az fontos. Nem lehet annyival elintézni, hogy a másik úgyis tudja mit érzek, mert ez nem igaz. Az embereknek szükségük van egymásra és pozitív visszajelzésekre. Annyi rossz ér minket nap mint nap, hogy ez feltétlenül fontos.

A mai napon új év kezdődik. Ilyenkor fogadalmat szoktak tenni. Én azt fogadom meg, amit mindig ezen a napon. Szeretni fogok. Megpróbálok nem félni és csak egyszerűen szeretni. Mindenkit, akit elém hoz az élet. Persze ez nem fog mindig menni, tudom. Nem lehet mindenkit szeretni, mert az képtelenség. De megpróbálom. És akárhányszor úgy érzem, hogy ki kell mondanom, ki is fogom, mert ezzel örömet szerezhetek. Szeretni jó. Szerencsés vagyok, amiért vannak emberek, akiket szerethetek.

A béke azt hiszem szerető szívekben lakozik. Ha ezt a szeretetet és békét át tudjuk adni másoknak, akkor már nem éltünk hiába.

"Egy háborút éppúgy nem lehet megnyerni, ahogy egy földrengést sem."

https://www.youtube.com/watch?v=SzJem7-UY3E

A bejegyzés trackback címe:

https://nevezetesnapjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr93431513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása